Proteina din zer (Whey)

 

     Ce este proteina din zer ?

Proteina din zer este cea mai buna sursa de proteine! Este o proteina de cea mai inalta calitate.Proteina din zer este o sursa bogata de lanturi ramificate de aminoacizi ( BCAA-uri ) , continand cele mai ridicate nivele dintre toate alimentele naturale.

Proteina din zer este una din cele 2 tipuri de proteina care se obtine din lapte(cealalta fiind cazeina).Este produsa in timpul procesarii laptelui de vaca pentru a obtine branza, ea fiind un produs secundar.

 

     Exista vreun aliment care sa contina proteina din zer ?

Nici un aliment nu contine proteina din zer propriu zisa ( ea poate fi gasita in pudre proteice , batoane proteice si in unele bauturi ).Totusi, sunt multe alimente care contin cantitati ridicate de proteine. Aceasta este o lista cu cele mai obisnuite alimente bogate in proteine :

- carnea rosie slaba ( 20% proteina )

- pui/curcan ( 20% proteina )

- peste ( 20% proteina )

- oua ( 6-8% proteina )

- branza ( 10-30% proteina, dar cu un continut ridicat de grasimi )

 

     Ce face de fapt proteina din zer ?

Proteina din zer este superioara tuturor celorlalte forme de proteina. Ea furnizeaza corpului cel mai bun profil de aminoacizi pentru crestere si recuperare musculara.

Culturistii si atletii profesionisti cunosc importanta folosirii suplimentelor din zer , pentru a scurta timpii de refacere si pentru a obtine o crestere mai buna in forta si dimensiune a muschilor.

Zerul este rapid digerat,ceea ce inseamna ca ajunge unde este nevoie de el rapid! Suplimentele cu proteina din zer joaca un rol important in nutritia post antrenament , atunci cand corpul tau se afla intr-o stare catabolica si are nevoie rapid de o doza de proteina.

In plus pe langa benficiile pe care le are asupra muschilor, proteina din zer functioneaza ca si un antioxidant pentru a intari sistemul imunitar. Studiile au aratat ca suplimentarea regulata de proteina din zer promoveaza un sistem imunitar puternic.

 

     Efectele pe care le are proteina din zer asupra performantei:

1. Cresterea masei musculare;

2. Micsorarea timpilor de recuperare si o refacere musculara mult mai rapida;

3. Cresterea ratei metabolice;

4. Reduce catabolizarea musculara care apare post-antrenament;

 

     Cine poate beneficia de pe urma suplimentele proteice din zer ?

Proteina din zer este folosita in mod traditional de catre culturisti si atleti pentru calitatile ei de a promova cresterile musculare.Odata cu noile cercetari stiintifice conduse, zerul este folosit si pentru alte scopuri cum ar fi : slabitul , tratarea cancerului , vindecarea ranilor etc. Practic oricine poate beneficia intr-un fel de pe urma suplimentarii cu proteine.

 

     Persoanele care au nevoie de niveluri ridicate de proteine o sa obtina cele mai multe beneficii din suplimentarea cu zer. Printre acestia se numara :

  1. Culturistii si powerlifterii

  2. Aletii de rezistenta

  3. Cei care urmeaza programe de slabit

  4. Cei care se antreneaza pt. prima data cu greutati

  5. Vegetarienii

 

     Efecte secundare ?

Nu exista efecte secundare asupra persoanelor care nu au alergii la produsele de lactate sau cei care nu au restrictii in ceea ce priveste produsele de lactate din cauze medicale.Daca esti alergic la produse lactate consulta un medic inainte de a consuma orice fel de proteina din zer.