Interviu cu Irina Nicoleta Muntean

1. Cine este Irina Nicoleta Muntean?
Sunt o femeie obisnuita, pasionata de sport in general si de culturism in special. Mi-am dorit intotdeauna sa practic un sport de inalta performanta, si dupa mai multe incercari si tentative mai mult sau mai putin reusite, mi-am gasit vocatia in culturism la un moment la care n-as mai fi crezut ca este posibil sa ajung undeva prea sus.


2. Cum a inceput totul?
Dupa cum am mai spus cu fiecare ocazie, am inceput sa practic culturismul la virsta de 24 de ani debutind in competitii la Cupa Romaniei de la Buzau 1992. Dupa nasterea fiului meu Catalin in 1987, am inceput sa practic aerobicul si alte forme de miscare pentru intretinere, din dorinta de a ma reface si de a reveni la conditia fizica de dinainte.In anul 1991 am ajuns din intimplare intr-o sala de culturism a Clubului Sportiv Titan Bucuresti, unde antrenorul Ivan Anghel, vazindu-ma, mi-a propus sa intru intr-un program de pregatire specific si sa particip la competitiile de culturism, unde dupa spusele dumnealui aveam mari sanse sa ma clasez bine, in primul rind datorita calitatilor fizice genetice cu care eram dotata: structura osoasa foarte buna, proporti, simetrie etc. Am acceptat si de aici a inceput totul :) .

3. Ce rezultate notabile ai obtinut?
Palmaresul meu international este urmatorul:

- 2009 World Women`s Championships - medalia de aur (55 kg)
- 2009 European Masters Championships - medalia de aur (open )
- 2008 World Women`s Championships - medalia de argint (55 kg )
- 2007 World Women`s Championships - medalia de bronz (55 kg )
- 2006 World Women`s Championships - medalia de argint (masters)
- 2006 World Women`s Championships - medalia de bronz (57 kg )
- 2005 European Women`s Championships - medalia de aur (57 kg )
- 2005 European Women`s Championship - medalia de bronz (perechi)
- 2003 European Women`s Championships - medalia de aur (+57 kg)
- 2002 World Women`s Championships - medalia de aur (57 kg )
- 2002 European Amatouer Championship - medalia de argint (57 kg)
- 1999 World Women`s Championships - medalia de argint (57 kg)
- 1999 European Mixed Pairs Championships - medalia de argint (open)
- 1998 World Women`s Championships - medalia de aur (52 kg),

la care se adauga alte 14 titluri de campioana nationala, 5 de campioana balcanica, si nenumarate cupe si grand prix-uri castigate de-alungul intregii mele cariere competitionale.


4. Care a fost primul titlu castigat?
Primul titlu cistigat a fost in 1998 - aur la Camp.Mondiale din Spania - Alicante, categoria 52 kg.

5. Au existat persoane care ti-au influentat performantele?
Persoanele care mi-au influentat cariera in bine si care m-au sustinut in permanenta au fost in primul rind familia mea, si antrenorul meu Dan Enuta. Apoi un rol foarte important in evolutia mea l-au avut antrenorul care m-a descoperit; d-nul Ivan Anghel si care m-a inscris in primele competitii, d-nul professor Cristian Mhailescu, care de asemenea mi-a fost antrenor in timpul activarii mele la clubul Farul Constanta (1995-1999), d-nul Cristian Dulgheru - patronul clubului Redis Buftea, unde am activat dupa 1999, si care m-a sustinut cu suplimentele alimentare in toata aceasta perioada.

6. Care a fost cel mai bun plan de antrenament pentru tine?
Antrenamentele mele s-au bazat intotdeauna pe greutati moderate spre mici, deoarece organismul meu mi-a permis acumularea masei musculare relativ usor, si nu am urmarit niciodata sa fiu prea masiva ci doar sa am proportii bune si calitate musculara, fibrare, striere.

7. Cum ti-ai conceput alimentatia pentru diversele obiective propuse?
Alimentatia mea in perioadele precompetitionale consta in reducerea drastica a carbohidratilor si cresterea cantitatii de proteine (carne alba, peste, oua, lactate), consum de fructe, si bineinteles suplimentele, iar aceasta dieta o faceam minimum 3 luni inaintea competitiilor, dar si in perioada competitionala aveam grija sa nu depasesc anumite limite pe care mi le impuneam singura cunoscindu-mi metabolismul predispus la acumulare usoara de grasime.

8. Care este motivatia ta in a urma un stil de viata sanatos?
Motivatia mea in a urma un stil de viata sanatos, a fost si este in continuare, dorinta de a-mi mentine sanatatea la cote optime si de a avea un aspect fizic placut si un tonus fizic si psihic foarte bun.

9. Ce suplimente folosesti si in urma carora ai obtinut cele mai mari castiguri?
Suplimente alimentare folosite de mine au fost: aminoacizii, proteinele cu concentratie mare... peste 80%, natural sterol, creatina, glutamina si multe alte produse destinate arderii grasimilor.

10. Poti sa ne spui cum arata o zi obisnuita in cazul tau?
Incepind cu anul 2001, sunt profesoara de sport la catedra de culturism a Clubului Sportiv Scolar nr. 5 Bucuresti, deci in afara de antrenamentele mele trebuie sa ma ocup si de juniorii legitimati. Asadar in special acum dupa ce mi-am incheiat cariera competitionala imi dedic mai mult din timpul meu pregatirii sportivilor mei alaturi de fostul meu antrenor , actualmente coleg, Dan Enuta. Incep ziua cu antrenamentele juniorilor, dupa care-mi fac antrenamentul meu. Orele prinzului sunt dedicate relaxarii si mesei de prinz, dupa care urmeaza activitatile casnice si personale pina in jurul orei 20 cind incepe a doua parte a antrenamentelor, in special cele cardio (alergare, bicicleta, inot, etc).

11. Ce sacrificii presupune sportul de performanta?
Sportul de performanta in cele mai multe cazuri presupune multe sacrificii cum ar fi timpul liber, distractiile, restrictiile alimentare drastice, si nu in ultimul rind o uzura prematura a organismului, a oaselor si articulatiilor suprasolicitate de obicei in toate sporturile practicate la nivel de inalta performanta. Nici accidentarile nu lipsesc din pacate in foarte multe cazuri oricit de mult am incerca sa ne protejam. Dar toate acestea sunt riscuri si sacrificii pe care orice sportiv de performanta si le asuma in ultima instanta pentru ca pasiunea si daruirea pentru sportul practicat nu are limite in cele mai multe cazuri :).

12. Ce pasiuni mai ai in afara de sport?
In afara de sport ma pasioneaza calatoriile, muzica si dansul clasic si lectura. Citesc mult de cite ori am ocazia si-mi permite timpul.

13. Inainte de a practica culturismul, stim ca ai mai practicat si alte ramuri sportive. Ne poti da detalii?
Inainte de a practica culturismul, am cochetat cu mai multe sporturi printre care: handball, atletism, inot, patinaj, insa cel mai mult timp si la un nivel mai inalt, am practicat coregrafia - dans clasic, absolvind chiar Scoala Populara de Arta in 1986, la clasa renumitei soliste a Operei Romane, Aglae Gheorghe.. de aici si pasiunea mea pastrata in timp, pentru muzica si dansul classic :). Si as putea spune ca baletul m-a ajutat foarte mult si in conceperea programelor libere pe muzica, din culturism.

14. Cunoastem ca acum, faci parte din conducerea FRCF. Cum privesti acest lucru si care sunt obiectivele tale din aceasta pozitie?
In anul 2002, am dat test de arbitru international la Campionatele Mondiale de culturism masculin de la Cairo, Egypt, test pe care l-am trecut cu un punctaj maxim, si am inceput sa arbitrez la competitiile nationale si internationale la care nu participam ca sportiva. Acum dupa retragerea mea din activitatea competitionala, am fost aleasa de Adunarea Generala a F.R.C.F. sa fac parte din biroul federal. Sunt inca la inceputul acestui drum dar sper ca si din aceasta pozitie sa reusesc sa ajut culturismul romanesc si sa incurajez practicarea lui de catre cit mai multi tineri.

15. Sfarsitul anului 2009 a reprezentat pentru tine o perioada oarecum marcata de evenimente. Ce ne poti spune in acest sens?
Sfirsitul anului 2009 , a reprezenta pentru mine sfirsitul unei etape si inceputul alteia.
M-am retras din cariera competitionala dupa campionatul mondial de culturism si fitness de la Como, Italia, la care am obtinut medalia de argint initial. Mi-am propus sa ma retrag dupa acest concurs indiferent ce rezultat voi obtine, dar bineinteles ca mi-am dorit sa ma retrag in glorie si sa obtin aurul... si l-am obtinut in cele din urma :). Pe data de 30 decembrie, am fost instiintata oficial ca sportiva brazilianca ocupanta locului 1 initial, a fost depistata pozitiv la controlul antidoping si a fost descalificata. Drept urmare eu am fost declarata noua campioana mondiala a categoriei 55 kg pe anul 2009, urmind sa-mi primesc medalia si diploma in scurt timp.. Acest lucru a insemnat pentru mine realizarea visului de a ma retrage in glorie, dar si o recunoastere corecta a muncii, pregatirii si formei mele. A fost cel mai frumos "cadou" de ziua mea care a urmat pe 2 ianuarie :) .

16. Ce crezi despre starea actuala a culturismului?
Culturismul la ora actuala cred ca trece printr-un moment de schimbare de generatii atit la fete cit si la baieti, schimbare care corelata si cu criza financiara prin care trecem cu totii, se resimte foarte mult prin diminuarea numarului de practicanti sau prin forma slaba cu care acestia se prezinta la competitii, precum si prin lipsa rezultatelor internationale deosebite.. Exista totusi un potential destul de mare pentru viitor si eu sunt convinsa ca lucrurile vor reveni la normal in scurt timp si cu ajutorul si bunavointa citorva pasionati dispusi sa sprijine financiar atit dezvoltarea acestui sport cit si progresul sportivilor.

17. Ce tip de fizic apreciezi, cel clasic sau actual?
Atit ca sportiva cit si ca arbitra, am apreciat intotdeauna tipul culturistului armonios.Culturismul prin definitie inseamna masa musculara si imi place sa vad si sa arbitrez masa musculara la un culturist dar niciodata nu am facut abstractie de structura, armonia proportiile si calitatea musculara.Consider ca un culturist sau o culturista trebuie sa aiba in primul rind un aspect general placut ochiului, de ceea n-am putut sa apreciez niciodata un sportiv numai pentru ca este foarte masiv , dar nu are celelalte calitati, sau numai pentru ca este deosebit de fibrat dar nu are masa musculara si structura. Toate aceste calitati trebuiesc corelate pentru ca un culturist sa devina valoros.

18. Ce personalitati ai acestui sport admiri?
Ca sa exemplific cel mai bine ceea ce am spus mai sus, recunosc ca admir in mod deosebit personalitati din culturism cum ar fi: Juliette Bergman - la femei si Dexter Jackson - la barbati.

19. Ce sfaturi le-ai da celor care sunt la inceput?
Mi-as permite sa le recomand celor care sunt la inceput de drum in acest sport, sa-l practice cit se poate de "curat", si sa aiba rabdare. Ca sa poti ajunge la un nivel inalt de performanta in culturism trebuie sa-ti creezi o autodisciplina care sa includa, antrenamente bine structurate si supravegheate de un specialist, folosirea metodelor de refacere cele mai eficiente, o alimentatie bine gindita si personalizata pe fiecare individ in parte, precum si odihna completa.


Multumim pentru interviu si te asteptam sa ne onorezi cu prezenta ca membra pe site-ul nostru! :)
Mult success!

Alte filmari cu Irina Nicoleta Muntean: