Interviu cu Hart Octavian

1.Cine este Hart Octavian ?

Sunt nascut in 1973 , in judetul Satu Mare . Vorbesc fluent limba engleza si limba maghiara . Am inceput sa fac acest sport in vara lui 1989 , acum mai bine de 20 de ani . Din prima zi pana acum am fost pasionat de culturism .


2. Cand ai pasit prima data intr-o sala de culturism?

Prima sala de culturism in care m-am antrenat a fost una cu profil mai mare de haltere , dar avea si o banca de impins orizontal , cativa scripeti , gantere , dar avea si decupaje din revista germana Sport Revue cu Frank Zane , Arnold , Franco Columbo , Mike Mentzer si altii . Se intampla in vara lui 1989 . Sunt 20 de ani de cand practic culturismul .


3. Poti sa ne destainui cateva dintre recordurile personale ? ( impins la piept, genuflexiuni, indreptari)

Nu am fost interesat de recorduri personale de forta pentru ca nu am avut un genetic favorabil de tip powerlifting . La impins din culcat am ajuns la 160 kg. , la genuflexiuni la 180 kg. , la indreptari la 200 kg. Cred ca am o forta mai mare la tricepsi , am reusit sa fac 20 repetari la impinsul cu priza apropiata cu 100 kg.


4.Ce rezultate notabile ai obtinut?

Rezultate competitionale :

2009 - Campionatele Mondiale MuscleMania Las Vegas , profesionisti - locul 11 din 16 concurenti .
2008 - Campionatele Mondiale MuscleMania Las Vegas , amatori , categoria mijlocie , locul 1 si statutul de profesionist .
2007 - Campionatele Mondiale MuscleMania Los Angeles , amatori , categoria mijlocie , locul 2 .
2005 - Campionatele Balcanice IFBB Atena , seniori , locul 5 .
2004 - Campionatele Nationale IFBB Sibiu , seniori , locul 3 .
1997 - Cupa Federatiei Romane de Culturism , seniori , locul 1 .
1994 - Campionatele Balcanice IFBB Romania , juniori , locul 1 .


5.Poti sa ne spui cum arata o zi obisnuita in cazul tau?

De obicei ma trezesc la 7.30 dimineata , si dorm cam 8 ore pe noapte . Iau cam 6 mese pe zi , incluzand alimente solide cat si suplimente proteice . In timpul zilei antrenez si ma antrenez , rezolv diverse probleme cotidiene , daca am timp mai citesc sau vad un film , in general zile destul de obisnuite .


6.Ai o "filozofie" a antrenamentului ? Care ar fi aceasta ?

Ca "filozofie" a antrenamentului , in general am fost un fan al sistemului heavy duty a creat de Mike Mentzer , dar am incercat aproape toate sistemele de antrenament posibile . Cel mai bun sistem de antrenament e sa fii ' open mind ' la metode noi si sa-ti cunosti bine corpul pentru a putea decide ce anume lucreaza cel mai bine pentru tine .


7.Ce poti sa ne spui despre alimentatia ta OFF ? Dar ON ?

Alimentatia mea off season este mai permisiva , dar tot bogata in surse proteice . Am norocul unui metabolism rapid si de aceea imi mai permit cate o pizza sau inghetata cand nu sunt la dieta . Incerc sa mananc cam 4000 - 5000 calorii pe zi . In ultimii trei ani am un singur concurs pe an , si anume Campionatul Mondial MuscleMania in luna noiembrie in Statele Unite , si dieta o incep cu 4 luni inainte de concurs . Dieta se bazeaza pe muschi de vita , piept de curcan sau pui , albusuri de ou , orez brun , ovaz , legume , shake-uri proteice si aminoacizi , in special BCAA si Glutamina .


8.Ce suplimente folosesti si in urma carora ai obtinut cele mai mari castiguri?

Folosesc in cea mai mare parte suplimente nutritive de la sponsorul Optimum Nutrition , cum ar fi 100% Whey Protein , Amino 2222 , Vassive , Fish Oil , Glucosamine , Glutamina , BCAA , multivitamine , PreLoadCreatine etc


9. Ce sacrificii presupune sportul de performanta?

Cred ca sacrificiile pe care le presupune culturismul de performanta sunt printre cele mai mari , si se extind in afara antrenamentelor , este ca un job de 24 din 24 . Mese regulate , dieta , antrenamente , refacere , non stop . Cu toate astea , daca ar fi sa o iau de la capat si sa mai am 16 ani , as alege tot culturismul ca sport . Diferenta ar fi data de experienta , daca as fi stuit ce stiu acum cand am inceput ...


10. Au existat persoane care ti-au influentat performantele ?

Am avut mai totdeauna persoane dragi si apropiate care m-au sustinut , si asta conteaza intotdeauna .


11.Ce tip de fizic apreciezi, cel clasic sau actual ?

Apreciez atat tipul clasic de culturist gen Frank Zane sau Lee Labrada cat si tipul actual gen Phill Heat sau Jay Cutler , cu mentiunea ca nu imi place genul de culturist cu abdomenul iesit in afara ( bloated gut ) , tipii astia au abdomenul ca niste femei gravide . Dar 125 kg. de muschi pe un tip cu strucura lui Phill Heat arata senzational , la fel cum aratau fantastic , dar in mod diferit , 90 kilograme pe structura lui Lee Labrada .


12.Ce crezi despre starea actuala a culturismului ?

Starea actuala a culturismului este mult sub ceea ce ar putea sa fie cand vine vorba de sportul competitional . Sportivii profesionisti muncesc si fac sacrificii extraordinare , dar castiga cu mult mai putin decat sportivi de performanta din alte sporturi . Ca si sport de masa , culturismul si fitnessul sunt mult peste ce ar fi sperat oricine acum 30 de ani .


13.Ce pasiuni mai ai in afara de sport ?

Nu vreau sa va fac o insiruire de pasiuni tip sablon in afara sportului . Dar pot spune ca sunt pasionat de filme si calatorii .


14. Ce personalitati ai acestui sport admiri ?

Dintre personalitatile culturismului care m-au inspirat fac parte Arnold Schwarzenegger , Lee Labrada , Shawn Ray , Mike Mentzer , Charles Glass , Ronnie Coleman , Phill Heat , Kay Greene , Milos Sarcev , Dorian Yates , Rich Gaspari , Nicu Giurgi , Cristi Mihailescu , Petru Ciorba.


15. Ce sfaturi ai da iubitorilor culturismului ?

Cele mai bune sfaturi pe care le pot da fanilor culturismului sunt sa aiba rabdare , rezultatele nu apar de la o zi la alta , vointa de a lucra intens la antrenamente , disciplina in alimentatie , sa nu neglijeze importanta refacerii postantrenament , sa fie realisti in planurile lor , si sa nu uite ca sanatatea nu merita sacrificata pentru cateva kilograme de muschi in plus .


16.Poti sa ne spui ceva despre planurile tale de viitor ?

Ca si planuri de viitor legate de sport imi doresc sa fiu sanatos , sa am rezultate cat mai bune in competitiile ce vor urma . Si cateva proiecte pe care trebuie sa le fac inainte de a vorbi despre ele .Iti multumim pentru interviu si iti dorim succes in tot ceea ce intreprinzi pe viitor!