Aminoacizi. Functii de Baza

 

                 Aminoacizii fac parte din viata noastra zilnica. Ne ajuta sa diminuam nivelul de stres, sa dormim mai bine, sa ne simtim energici si de asemenea sa combatem efectele negative pe care le pot avea unele boli asupra organismului nostru.

 

               Functiile de baza ale aminoacizilor:

    Corpul nostru are nevoie de mii de proteine complexe pentru a functiona in orice moment. Pentru a satisface cererea organismului, acesta sintetizeaza proteine noi din aminoacizi singluari liberi. 
 

Ca si elemente de formare a proteinelor, aminoacizii au cateva functii de baza:

- reprezinta o mare parte din tesuturile, celulele si muschii din organism;
- sustin dezvoltarea si vindecarea tesuturilor si a celulelor;
- imbunatatesc circulatia sanguina;
- produc enzime pentru o digestie optima;
- sintetizeaza hormoni esentiali in reproducere;
- contribuie la furnizarea energiei.

          Daca dieta noastra nu aduce o cantitate suficienta de aminoacizi in organism, acesta isi va furniza singur proteinele necesare pentru functionare. Deoarece corpul nu poate stoca aminoacizi va distruge propriile structuri de proteine, din sange si tesuturile musculare pentru a intampina nevoile de aminoacizi. Cei mai multi dintre noi, credem ca aducem o cantitate mare de aminoacizi din alimentatie, dar in realitate nu este asa. 

      Aminoacizii sustin vitaminele si mineralele pentru a functiona corect si eficient in organismul nostru. Daca aminoacizii lipsesc, asimilarea si utilizarea altor nutrienti vor avea de suferit. Daca aportul oricaruia dintre aminoacizi este prea mic pentru a indeplini nevoile corpului, niciunul dintre ceilalti aminoacizi nu pot fi folositi pentru dezvoltarea si mentinerea sanatatii tesuturilor. Este foarte important ca aminoacizii necesari sa provina atat din alimentatie cat si din administrarea de suplimente nutritionale.

 

                 Cantitatea necesara:

    Cantitatea necesara unui atlet intermediar e de circa 200-300g proteine pe zi, impartite in cinci sau sase mici portii. Tot execesul de proteine este partial transformat in nitrat si si eliminat prin urina, in vreme ce partea carbonica e stocata sub forma de grasimi (contrar a ceea ce unii cred, si excesul de proteine ingrasa). In final, toti aminoacizii sunt desfacuti in ceea ce se numeste "reciclajul proteic", care consta intr-o forma anabolica (constructie de tesut muscular) si o forma catabolica (distrugere de tesut muscular).